Depresyon Nedir ?
Depresyon nedir?
Depresyon çoğu zaman üzüntü ile karıştırılan bir duygu durum bozukluğudur. Genelde toplum bu hastalığın kişide çok ciddi etkileri olmadığı düşüncesine kapılır.
Fakat depresyonda olan insanların beyninde gerçekleşen aktivasyonlarda görülen farklılıklar ve beyin hücrelerinde iletilen sinyallerin dengesizliği durumun sanıldığı kadar basit olmadığının kanıtıdır. Psikolojik bir hastalık olarak bilinen depresyon, bireyde nedensiz fiziksel ağrılara sebep olabileceği gibi bireyi uç noktalarda yaşamaya davet edebilir. Örneğin bazı kişiler bu dönemde çok fazla uyuma ihtiyacı içindeyken bazıları uyumakta zorlanabilir. Düşüncelerde ve hareketlerde normale göre hızlanma ya da yavaşlama olur. Değişkenlik gösteren farklılıklar gündelik hayatı da etkiler. Depresyonun boyutu arttıkça hastanın yaşam kalitesi azalır.
Depresyonda risk grubu
Depresyon riskini etkileyen bazı faktörler vardır. Bunlardan biri cinsiyettir ve kadınların erkeklere göre daha fazla depresyona girdiği tespit edilmiştir. Kadınların genetik, fizyolojik ve psikolojik yapısı bu duruma müsaittir. Fakat toplumda kadına biçilen rol ve kimlik, kadının psikolojisini doğrudan olumsuz etkileyebilir. Erkeklerin az olan grupta yer almasının sebebi ise duygularını ifade etmekte yeterince açık olmamalarıdır. Risk grubunu etkileyen bir başka durum ise sosyoekonomik statüdür. Düşük statüde olanlar diğerlerine göre 3 kat daha fazla risk altındadır. Ayrılıklar, ölümler, yaşanılan çevre, arkadaşlıklar, ilişkiler, maddi sıkıntılar, travmatik olaylar kişiyi depresyona meyleden unsurlardan sadece birkaçıdır.
Depresyon belirtileri
Depresyonda olan kişilerde görülen bazı ortak belirtiler mevcuttur fakat kişiden kişiye süresi değişkenlik gösterebilir. Örneğin bazı bireylerde bu süreç belli aralıklarla tekrar ederken bazı bireylerde uzun yıllar sürebilir. Yoğun mutsuzluk ve keyifsizlik içinde olan kişilerin ilk aklına gelen sebep genelde depresyondur. Ancak tanı için baskın olan belirtilerin bir arada bulunması ve bu zamanın en az iki hafta sürmesi gerekir. Birlikte bulunması gereken belirtiler şunlardır;
- Hayattan kopmak, yaşama son vermek istemek
- Uyku süresini normalin dışında artırmak ya da azaltmak
- Düşünmekte ve mantıklı karar vermekte zorlanmak
- Düşünce ve davranışlarda hızlı veya yavaş olmak
- Yeme alışkanlıklarının değişmesi
Depresyonun sonucu olan bu belirtiler kişinin hayatını yaşanmaz hale getirdiğinde tedaviye başvurmak kaçınılmazdır. Gerekli durumlarda ilaç kullanımı önerilse de bu husus için bazı önyargılar vardır. İlaç kullanmaya başlayan kişinin eski haline dönmemesi için ömür boyu ilaç kullanması gerektiği düşüncesi yaygın ve yanlıştır. En az ilaç kadar etkili olan psikoterapilerin gözetimi altında bu sürecin atlatılması ve ilaç tedavisine başlansa bile bir süre sonra doktor kontrolünde bırakılması mümkündür.
Depresyonun sebepleri
Bazen depresyona girmek için ciddi boyutta olumsuz olayların yaşanması gerekmez. Kişinin bakış açısındaki olumsuzluklar ve atıflar dahi depresyona sebep olabilir. Yaşanan durumun kalıcı olacağına inanmak, sorun sadece kendi başına geliyormuş gibi genelleme yapmak ve bu sorunların üstesinden gelemeyeceğini düşünüp kendi benlik saygısını yok saymak verilebilecek örneklerdendir. Söylenen, düşünülen şeyler ve olaylara yaklaşım tarzı kişinin hayatını farkında olmadan hastalık düzeyine getirecek kadar etkileyebilir.
Bazı bireylerde dışarıdan gözlenmesi mümkün olan dramatik belirtiler yaşanırken bazılarında bu durum yok denecek kadar azdır. Fakat iki durumda da depresyonda olan kişi ve çevresindekiler oldukça zorlanır.
Depresyonda tedavi süreci
Bu süreçte daha önceden mutlu eden olayların tekrarlanması kişiye aynı düzeyde olumlu bir katkı sağlamaz. Depresyonun kendi kendine geçmesini beklemek bu ruhsal sıkıntıyı devam ettirmekten başka bir işe yaramayacaktır. Bu yüzden bir uzmandan destek almak tedavi süreci için izlenmesi gereken çözüme ulaştıracak tek yoldur. Tedavi edilebilir bir hastalık olan depresyonda sağlıklı günlere kavuşma süresi hastadan hastaya farklılık gösterir. Ayrılan zaman bazen yılları bulurken bazen daha kısa sürer. İlaç tedavisi ve psikoterapi ile desteklenen vakalarda bu sürenin çok daha az olması mümkündür.
Detaylı Bilgi İçin Lütfen Benimle İletişim Kurun .!
Depresyonla Alakalı Makaleme Göz Atın Tıklayın.
Bir yanıt yazın