Alkol Bağımlılığı

alkol bağımlılığı

Alkol Bağımlılığı

Alkol bağımlılığı nedir?

Alkol kullanımı bağımlılık haline geldiğinde hem fiziksel hem de ruhsal çöküntülerle karşılaşmak kaçınılmazdır. Toplum, belli miktarda alkol alan kişilerin bağımlı olacağı kanısına varsa da bu doğru bilinen yanlışlar arasında yer alır.

Bağımlı olan kişi her an alkol tüketmek ister ve ihtiyaç haline gelen bu istek karşılanmadığında bazı sorunlarla baş başa kalınır. Genel olarak kötü bir ruh haline sahip olan birey mutsuz, karamsar, sinirli ve zaman zaman saldırgandır. Fiziksel ve ruhsal sağlığının günden güne bozuluyor olması kişisel iletişimi de olumsuz etkiler. Kötüye giden iş ya da okul hayatı bu olumsuz sonuçlar arasında verilebilecek yaygın örneklerdendir.

Alkol bağımlılığına giden yolda açıkça gözlenebilen sebeplerden biri üzüntü anında kafa dağıtmak istemek diğeri ise arkadaş çevresi aracılığıyla sosyal içici olarak tüketime başlamaktır. Sosyal içiciler yalnız kaldıklarında alkol tüketmeyen fakat kalabalık alanlarda ortama uyum sağlamak için içen kişilerdir. Genelde etkisinin diğerlerine kıyasla daha az olduğu düşünülen çeşitlerle başlanır ve bir süre sonra vücudun gösterdiği direnç düşer. Daha fazla alkole ihtiyaç duyan bireyler tüketimlerinde meydana gelen artışın farkına dahi varmadan kontrolü kaybetmeye başlarlar.

Alkol herkeste aynı sürede aynı etkiyi göstermez. Bazı kişiler kısa sürede bilinç kaybettiren sarhoşluğa yakalanırken bu durumla hemen karşılaşmayanların durumu ise daha risklidir. Zaten ben içince etkilenmiyorum, düşüncesine kapılarak daha fazla içmeye yönlenir ve bu da bağımlılığa hızla sürükleyen ihtimallerdendir.

Alkol diğer bağımlılık yapıcı maddelerle kıyaslandığında fiziksel bağımlı olma evresi daha geç gerçekleşir. Fakat sonrasında gündelik hayatı zorlaştıracak ya da ölümle sonuçlanabilecek hastalıkların yaşanması muhtemeldir. Yoksunluğunda ise bir takım şikayetler mevcutken bu şikayetler tekrar madde kullanılarak giderilir. Kısa süreli çözüm arayışına girilerek bulunan bu yöntemler çözülmesi zor ve kalıcı olabilecek sorunları beraberinde getirir.

Alkol bağımlılığı yani bir diğer adı ile alkolizme yol açan, bir çok farklı yaşam öyküsü ile karşılaşmak mümkündür. Küçük yaşlarda veya hayatın belirli dönemlerinde yaşanan travma etkili olaylar bilinçaltına işlediğinden ilerleyen dönemlerde ciddi sorunlar baş gösterir. Üzüntüden, düşüncelerden kaçmak için zamanla küçük kadehler büyük şişelerle yer değiştirir. Bu durumun içinde olan kişilerin yaş aralığı geniş bir yelpazeye sahiptir. Alkol alanlar arasında ebeveynler de yer aldığında kurtulmak için mücadele edilmediği sürece sonraki nesiller de bundan etkilenir. Bu ortamda büyüyen çocuklar alkolizme yakalandıkları gibi başka kişilerin de başlamalarına sebep olabilir. Yani düşünmeden atılan ve küçük görülen bir adım felaket silsilesini beraberinde getirir. Her başlangıç öyküsü küçük yaşlarla ya da travmalarla olmak zorunda değildir. Çok sık rastlanan bir başka sebep ise kişinin çevreye göre hareket etmesidir. Benim oğlum/kızım yapmaz diyerek yaklaşmak yerine onların çevresinde bulunan kişileri de tanımak, ihtimali en aza düşürmek için kontrolü en başta elde tutmak gerekir.

Arkadaş gruplarının ısrarıyla ya da onlara uyum sağlamak amacıyla vücuda alınan alkol günden güne artan kullanımla önce bedeni sonra ruhu ele geçirir. Başlarken çoğunlukla ilk ve son olacağı düşünülse de yaşanan urum bundan tamamen farklıdır. Alkole karşı toleransı düşen vücut zamanla daha fazlasına ihtiyaç duyar ve fizyolojik bağımlılık meydana gelir. Fakat kişiyi en çok zorlayan ise psikolojik olarak bağımlılığın içine düşmektir.

Bağımlılıkta çevresel ve genetik faktörler önemli rol oynarken kişinin bu durumla başa çıkabilmesi için gerekli altyapı ve potansiyele sahip olması tedavi sürecinin hızlanmasında etkilidir. Tedavide istekli olmayan bireyler için ise bu durumun süreci ve sonucu anlatılır. Psikoterapi sağlanarak bilinçlendirilen kişiye eğitimler, motivasyonel görüşmeler ve terapiler uygulanarak kişide bağımlılığa karşı istenen yönde bir bakış açısı kazandırılır. Daha sonra ilaç ve psikososyal tedaviler uygulanarak ilerleme kaydedilmeye çalışılır. Hastanın durumuna göre ayakta ya da yatarak uygulanan tedaviler mevcuttur. Fakat asıl amaçlanan bu hastalıktan kurtulmak değil bu hastalığa hiç yakalanmamaktır

Alkol bağımlılığı ile Detaylı Bilgi ve Destek için Beni Arayabilirsiniz !

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Whatsapp
Hemen Arayın
× Whatsapp