Duygusal Açlık
Duygusal açlık ya da duygusal yeme kişide açlık hissi bulunmadığı halde yaşadığı duygusal boşluğu doldurmak için sürekli olarak yemek yemesidir. Kızgınlık, stres, öfke, kaygı, karamsarlık gibi durumlarda kişiler daha fazla yemek yemeye yönelirler.
Çoğunlukla kişiler yemek yeme eylemini bir başa çıkma mekanizması olarak kullanırlar. Sinirli ya da üzgün hissettiğimizde hemen çikolataya yönelmemizin sebebi duygusal açlığa örnek gösterilebilir. Yemek yemenin verdiği hazla beynin daha fazla dopamin salgılaması ve mutluluk hormonlarının daha fazla salınması kişinin hızlıca duygu durumunu değiştirerek daha iyi hissetmesini sağlar. Bu durum sürekli tekrarlandığında farkında olmadan alışkanlığa dönüşebilir.
Tüm bunların yanı sıra duygusal açlık yaşayan bir kişi sürekli olarak kilo alma halindedir. Kilo alan kişinin özgüveninde bir azalma olabilir. Bunun sonucunda kişi sosyal aktivitelerini azaltır ve yalnızlaşmaya başlar. Bu durumda daha çok yeme isteği artar ve bu bir kısır döngüye dönüşür.
Peki fizyolojik açlık ve duygusal açlık nasıl ayırt edilir?
- Duygusal açlıkta doyma hissi ortadan kalkar. Kişiler daha çok şekerli, yağlı, yüksek kalorili besinlere yönelir.
- Fizyolojik açlıkta kişi doyduğunu hisseder ve yemek yemeyi sonlandırabilir. Fakat duygusal açlıkta kişi tok hissetse bile yemeye devam edebilir.
- Duygusal açlıkta kişi yediklerinden dolayı pişmanlık hissedebilir, fizyolojik açlıkta genelde pişmanlık hissedilmez.
- Duygusal yemede fizyolojik yemeden farklı olarak kişi canının istediği şeylere yönelir. Çikolata, cips, kola gibi.
Sonuç olarak fizyolojik açlıkta bedenimiz her şeye karar verirken, duygusal açlıkta duygularımız söz sahibidir. Duygusal açlıkla baş edebilmek için öncelikle bu durumun en çok ne zamanlar ortaya çıktığını fark etmeniz gerekiyor. Gün içinde yediklerinizden kendinize bir yemek yeme kaydı oluşturabilir ve böylece kendinizi gözlemleyebilirsiniz. Sağlıksız besinler yerine sağlıklı alternatiflere yönelmeye çalışıp yaşam tarzınızı değiştirebilirsiniz.
Duygusal açlık hakkında detaylı bilgi ve sorularınız için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Psikolog İlknur Çelik
Bir yanıt yazın