Sigara Bağımlılığı Nedir ?

sigara-bağımlılığı

Sigara Bağımlılığı Nedir ?

Sigara bağımlılığı nedir?

Sigara, her yıl bağımlısı olan yedi milyon kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Asıl bağımlılık yapan madde ise hem fiziksel hem de ruhsal sorunlara sebep olan nikotinden kaynaklanır. Ömrü boyunca 100 adet sigara içen kişinin zararlı etkiye maruz kaldığı varsayılır. Günde bir adet sigara içmek bağımlılık olarak görülmese de sigara bağımlısı olmaya giden yolun kriterlerinden biridir.

Toplumda sigara kullanımı görülen bağımlılık çeşitlerinden en yaygın olanıdır. Bunun teşvik edici  sebebi ise sigaranın kolay ulaşılabiliyor olması ve toplum tarafından daha masum görülmesidir. Her ne kadar böyle görülse de gerçekte durum daha farklıdır. Sigarada bulunan nikotin miktarı oldukça fazladır. Bu da insanda oluşan bağımlılığın en az eroin ya da esrar kadar fazla olmasına yol açmaktadır.

Bağımlı olan kişiler bu durumdan kurtulmak isteseler de oldukça zorlayıcı bir süreçle karşılaşırlar. Sigara karaciğere olan zararlarıyla bilinirken beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkiler. Bunun sonucu olarak kalıcı hasarlar ya da ölümler kaçınılmaz bir son olacaktır.

Sigara bağımlılığının belirtileri nelerdir?

Birçok psikolojik ve fiziksel hastalıkta olduğu gibi bağımlılıkta da kişilerde görülen belirtilerin farklılık göstermesi mümkündür. Amerikan psikiyatri birliği tarafından yazılan DSM-5’te yer alan kriterlerden en az ikisi 12 ay boyunca kişide bulunuyorsa bağımlılık teşhisini koymak mümkündür.

Sigara bağımlısı olan kişi

  • Sigara kullanmak için kontrol edilemez bir isteğe sahiptir
  • Ulaşmak ve kullanmak adına normalin üstünde bir efor sarf eder
  • Ne kadar zararlı olduğunu bilse de bırakma ya da daha dikkatli kullanma konusunda adım atmak istemez
  • Adım atsa da başarılı olamaz
  • İş, okul, aile hayatı olumsuz yönde etkilenir
  • Yeni başlayan kişinin kullandığı sigarada bulunan nikotin miktarı zamanla vücuda yetersiz geleceğinden sayı artmaya başlar
  • Çevre ve ilişkilerde sorunlar yaşanmaya başlar

Sigara bağımlılığının sebepleri nelerdir?

Sigarada bulunan nikotin beyinde seratonin hormonu salgılanmasını sağlar. Bu da kişiye yalancı ve anlık bir rahatlama yaşatır. Bu yüzden travmatik olaylar sonrası üzüntünün hafiflemesi adına düşük rakamlarla başlayan sigara kullanımı zamanla bireyde sigara bağımlılığına dönüşür. Her ne kadar işin psikolojik kısmı etkili olsa da biyolojik kısmının etkisi inkar edilemez. Hastalıklarda, bağımlılıklarda ve sayılabilecek birtakım şeylerde genetik yatkınlığın olması kişiyi doğrudan etkiler.

Çevrede sigara kullananların sayısı fazla olan bireyler aynı duruma düşmeme konusunda daha az dirençlidir. Özellikle küçük yaştaki çocuklar sigara içen bir anne babanın yanında büyüdüyse ilerleyen zamanda sigara bağımlılığına diğer insanlara göre daha çok yatkınlık gösterirler. Arkadaş çevresinin birey üzerindeki rolü de en az aile kadar önemlidir. Bunların yanı sıra düşük özgüven ve iradeye sahip olanların da bağımlılığa yakalanma ihtimali bir o kadar yüksektir.

Sigara bağımlılığının sonuçları nelerdir?

Ciddi ve kalıcı sağlık sorunlarının yaşanabileceği ölümle sonuçlanma ihtimali bulunan yaygın bir bağımlılık türüdür sigara. Solunum ve damar yolunda, sinir sisteminde aksaklıklar meydana getirir. Dişlerde sararma ve ağız kokusu,  kullanılan sigaranın vücuda işlemesinden önce temas ettiği yerlerde bıraktığı fiziksel olarak gözlemlenmesi mümkün izlerdir. Kalp ve damar hastalıkları, damar tıkanıklığına bağlı felç, astım, kanser, akciğer yetmezliği, mide rahatsızlıkları, beyin fonksiyonlarında dengesizlik gibi sağlık sorunları kişinin hayatını zorlaştıracak hastalıklardandır. Hamile kadınların ise hem kendi hem de bebeğinin sağlığı açısından daha dikkatli olması gereken bu sürece, sigara eşlik ettiğinde işler içinden çıkılmaz hale gelebilir. Erken doğumla bir canlının hayatını yitirmesine sebep olmak gibi ciddi bir risk alınmaktadır. Bu riske rağmen bebek dünyaya gelmeyi başarırsa gelişim bozukluğu yaşaması muhtemeldir.

Sigara bağımlılığından kurtulmak mümkün müdür?

Elbette bunun için geliştirilen çözümler ve tedaviler vardır. Fakat tedavinin işe yaraması için bireyin gerçekten iradesini ortaya koyması ve mücadele etmesi gerekir. Aksi halde sağlanan ilaç, terapi, destek tam olarak sigara bağımlılığından  vazgeçirmeyecektir. İradeyi kullanmak sadece bağımlılıktan kurtulma sürecinde gerekmez. Bu önemli aşamayı atlattıktan sonra kişinin bir kez dahi olsun sigara içmemesi gerekir. Aksi halde bu durumda olan biri için tekrar bağımlılığa düşmek kaçınılmaz olacaktır. Biorezonans, kognitif davranışçı terapi, bilinçlendirici eğitim ve daha sayılabilecek bir kaç yönteme, bağımlılıktan kurtulmayı sağlamak için tedavi sürecinde yer verilebilir.

 

Sizde Sigara Bağımlılığından Kurtulmak İstiyorsanız Bizden Destek Alın

Sınav Kaygısı ile Alakalı Makalemi Okuyunuz

Bu gönderiyi paylaş


Whatsapp
Hemen Arayın
× Whatsapp