EMDR Terapisi Nedir ?
EMDR TERAPİSİ
EMDR terapisi, travmatik anıları olan insanlara yardım etmek için nispeten yeni ama çok etkili bir yöntemdir. Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme yani EMDR terapisi, bir ruh sağlığı tedavi tekniğidir. Bu yöntem, travmatik anıları işlerken gözlerinizi belirli bir şekilde hareket ettirmeyi barındırır. Tüm zihinsel sağlık durumlarını tedavi edemese de bu terapi yöntemi, geçmişlerinde acı verici olaylarla mücadele eden insanlar için büyük bir fark yaratır.
EMDR terapisinin amacı, travma ya da diğer üzücü yaşam deneyimlerinden kurtulmanıza yardımcı olmaktır. Diğer terapi yöntemleriyle karşılaştırıldığında EMDR nispeten yenidir. EMDR terapisini araştıran ilk klinik çalışma 1989’da yapıldı. EMDR terapisinin geliştirilmesinden bu yana yapılan pek çok klinik araştırma, bu tekniğin etkili olduğunu ve kişiye diğer pek çok yöntemden daha hızlı yardımcı olabileceğini göstermektedir.
EMDR Terapi Hangi Alanlarda Kullanılır?
EMDR terapisinin en bilinen kullanım alanı, travma sonrasında gelişen stres bozukluğunun tedavisidir. Ayrıca aşağıdaki durumların tedavisinde de kullanır:
Anksiyete bozuklukları: Yaygın anksiyete bozukluğu, panik bozukluğu, fobiler ve sosyal anksiyete ya da fobiyi içerir.
Depresyon bozuklukları: Majör depresif bozukluk, kalıcı depresif bozukluk ve hastalığa bağlı depresyonu içerir.
Dissosiyatif bozukluklar: Dissosiyatif kimlik bozukluğu, amnezi, duyarsızlaşma ya da derealizasyon bozukluğunu içerir.
Yeme bozuklukları: Anoreksiya, bulimia ve duygusal-aşırı yeme bozukluğunu içerir.
Cinsiyet disforisi: Cinsiyetinizin size atanan cinsiyetten farklı olduğunu hissetmek.
Obsesif-kompulsif bozukluklar: Obsesif-kompulsif bozukluk ve vücut dismorfik bozukluğunu içerir.
Kişilik bozuklukları: Borderline kişilik bozukluğu, antisosyal kişilik bozukluğu ve çekingen kişilik bozukluğunu içerir.
Travma bozuklukları: Akut stres bozukluğu, uyum bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğunu içerir.
EMDR Tedavisi Kimlere Uygulanır?
EMDR terapisi, çok çeşitli zihinsel sağlık sorunlarına sahip olan insanlara yardımcı olur. Her yaştaki çocuklar, gençler ve yetişkinler bu tedaviden yararlanabilir. Bazı sağlık hizmeti çalışanları ayrıca çocuklar için EMDR konusunda uzmanlaşmıştır.
EMDR Terapi Nasıl Bir Yöntemdir?
EMDR terapisi, beyninizin anıları nasıl barındırdığı ile alakalı bir teori olan Uyarlanabilir Bilgi İşleme modeline dayanmaktadır. Aynı zamanda EMDR terapiyi geliştiren Dr. Francine Shapiro tarafından ortaya çıkarılan bu teori, beyninizin sıradan ve travmatik anıları başka biçimlerde depoladığını kabul eder. Sıradan olaylar esnasına beyniniz anıları hiçbir sorun olmadan depolamaya devam eder.
Çoğu zaman, beyniniz travma anılarını sağlıklı iyileşmeye izin vermeyecek şekilde depolamaya başlar. Travma, beyninizin iyileşmesine izin vermeyen bir yaraya benzer. Daha yeni deneyimler, önceki travma deneyimleriyle bir köprü kurabilir ve olumsuz bir deneyimi yeniden pekiştirebilir. Bu, duyularınız ve anılarınız arasındaki köprüleri bozar. Buna ek olarak zihniniz için bir yara görevi üstlenir. Tıpkı vücudunuzun bir yaralanmadan kaynaklanan acıya karşı duyarlı olması gibi, zihninizin de travmayla ilgili bir olay sırasında gördüğünüz, duyduğunuz, kokladığınız ya da hissettiğiniz şeylere karşı daha yüksek bir duyarlılığı vardır.
Bu sadece hatırlayabildiğiniz olaylarda değil, bastırılmış anılarda da meydana gelir. Elinizi yaktığı için sıcak bir sobaya dokunmamayı öğrendiğiniz gibi, zihniniz acı verici ya da üzücü oldukları için onlara erişmekten kaçınmak için anıları bastırmaya çalışır. Bununla birlikte, duyguları bastırmak iyi bir seçenek değildir, yani “yaralanma” yine de olumsuz semptomlara, duygulara ve davranışlara neden olabilir.
EMDR terapisi sekiz aşamadan meydana gelir. Bu aşamalar, bazen birkaç aşamanın parçalarını kullanan bir seansla birden fazla seansta gerçekleşir. Sekiz aşama aşağıda listelenmiştir:
-
Danışan Öyküsü ve Bilgi Toplama
Sürecin bu kısmı, uzmanınızın siz ve geçmişiniz hakkında bilgi toplamasını içerir. Bu, EMDR terapinin size yardımcı olup olmayacağının belirlenmesinde yardımcı olur. Ayrıca, terapinizin odaklanmasını istediğiniz üzücü ya da rahatsız edici olaylar ve anılar ile bu terapi için hedefleriniz hakkında sorular sormayı da içerir.
-
Hazırlık ve eğitim
Bu aşamada, uzmanınız sizinle EMDR seansları sırasında neler olacağı ve neler bekleyebileceğiniz hakkında konuşacaktır. Ayrıca, seanslar sırasında daha istikrarlı ve güvenli hissetmenize yardımcı olmak için odaklanmanız gereken şeyler hakkında sizinle tartışacaktır. Duygularınızı yönetmenize yardımcı olacak materyaller sağlayacaktır.
-
Değerlendirme
Sürecin bu kısmı, uzmanınızın yeniden işleme sırasında üzerinde çalışmak isteyebileceğiniz temaları ve belirli anıları belirlemenize yardımcı olduğu yerdir. Hem travmanın size nasıl hissettirdiğiyle ilgili olumsuz inançları hem de ileride kendinizle ilgili inanmak isteyeceğiniz olumlu inançları belirlemenize yardımcı olur.
-
Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme
Bu aşamada uzmanınız, bir veya daha fazla belirli olumsuz görüntüyü, düşünceyi, duyguyu ve vücut hissini tanımlamanıza yardımcı olarak hafızanızı etkinleştirir. Yeniden işleme boyunca, nasıl hissettiğinizi ve yaşadıklarınız hakkında sahip olduğunuz yeni düşünceleri ya da içgörüleri fark etmenize yardımcı olacaktır.
-
Yerleştirme
Bu aşamada, uzmanınız, bir anıyı işlerken oluşturmak istediğiniz olumlu inanca odaklanmanızı sağlayacaktır. Bu olumlu inanç, 3. aşamada söyledikleriniz veya 4. aşamada düşündüğünüz yeni bir şey olabilir.
-
Beden Taraması
Uzmanınız, vücudunuzda nasıl hissettiğinize, özellikle de olumsuz anıyı düşündüğünüzde veya yaşadığınızda hissettiğiniz semptomlara odaklanmanızı sağlayacaktır. Bu aşama, genel olarak EMDR terapisi yoluyla ilerlemenizi belirlemenize yardımcı olur. Seanslardan geçtikçe, belirtileriniz hiç olmayana kadar (ya da mümkün olduğunca sıfıra yakın) azalmalıdır. Belirtileriniz ortadan kalktıktan sonra, vücut taramanız tamamlanır.
-
Stabilizasyon
Bu aşama, sonraki oturumlar arasında bir köprü meydana getirir. Bu aşamada, uzmanınız seanslar arasında neler beklemeniz gerektiği konusunda sizinle konuşacaktır. Ayrıca, özellikle seanslar arasında olumsuz düşünceleriniz ya da hisleriniz varsa, kendinizi nasıl dengeleyeceğiniz konusunda tartışacaktır. Kendinizi daha sakin ve güvende hissedene kadar seansı bitirmez. Ayrıca rahatsız edici olay(lar) hakkında sahip olduğunuz yeni düşünceleri bir sonraki seansta gündeme getirebilmeniz için yazmanızı da isteyebilir.
-
Yeniden Değerlendirme ve Devam Eden Seans
EMDR terapisinin son aşaması, uzmanınızın ilerlemenizi ve şu anki durumunuzu gözden geçirmesini içerir. Bu, ek seanslara ihtiyacınız olup olmadığını ya da terapiniz için hedeflerinizi ve beklentilerinizi nasıl ayarlayacağınızı belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca gelecekte neler deneyimleyebileceğinizi keşfetmenize de yardımcı olacaktır.
EMDR Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tek bir rahatsız edici olay ya da anı için genellikle üç ila altı seans sürer. Daha karmaşık ya da daha uzun süreli travmalar 8 ila 12 seans (ya da bazen daha fazla) sürebilir. Seanslar genellikle 60 dakika ile 90 dakika arasında sürer. Seanslar arasındaki iyileşme süresi minimumdur ve uzmanınız seanslar arasında ve sonrasında kendinize nasıl davranacağınız konusunda size rehberlik edebilir.
EMDR Tedavisi Zararlı Mı?
EMDR terapisi oldukça az yan etkiye sahip olan güvenli bir terapi biçimi olarak kabul edilir. Ancak bu teknik, rahatsız edici bir anı hatırlamayı gerektirdiğinden, danışanlar bu anıları hatırladıkça tetikleyici olabilir. EMDR ayrıca rüyaları tetikleyebilir ve duygusal olarak stresli olabilir. Terapi devam ettikçe bu yan etkiler tipik olarak azalacaktır. EMDR terapisinin riskleri çok düşüktür. En yaygın olumsuz etkiler, seanslar arasındaki olumsuz düşünce ya da duygulardır. Uzmanınız, bunlardan ne bekleyeceğinizi ve bunlara nasıl tepki verebileceğinizi anlamanıza yardımcı olabilir.
EMDR terapisi diğer terapi biçimlerine kıyasla bazı dezavantajları vardır. Yalnızca travmatik deneyimlerle ilgili koşullarla çalışır. Beyninizde kalıtsal bir durum, bir yaralanma ya da başka bir fiziksel etki nedeniyle bir zihinsel sağlık sorununuz varsa, EMDR terapisinin yararlı olması pek olası değildir.
Sizde Sigara Bağımlılığından Kurtulmak İstiyorsanız Bizden Destek Alın
Sınav Kaygısı ile Alakalı Makalemi Okuyunuz
Bir yanıt yazın