Ergenlerde Sınav Kaygısı

ergenlerde-sinav-kaygisi

Ergenlerde Sınav Kaygısı

Ergenlerde sınav kaygısı

Çocuklar için oldukça zorlayıcı ve yıpratıcı bir dönem olan ergenlik bazı durumlarla çakıştığında işler daha da zorlaşır. Henüz adaptasyon aşamasında olan çocukların zihninde girilecek sınavlar, belirlenmesi gereken hedefler ve ileriye yönelik kaygılar yer edinmeye başlar. Üst üste gelen bu düşünceler bir süre sonra baskıya dönüştüğünde sınav kaygısını atlatmak için psikolojik destek almaları gerekir.

Sınav kaygısı nedir?

Hayati tehlikeye sahip olmamasına rağmen kişinin yoğun stres altında sınavı sürekli düşünüp problem haline getirmesidir. Asıl problem sadece sınava girmek değildir. Sınav öncesi, sınav anı ve sınav sonucunun nasıl şekilleneceğidir.

Sınav kaygısı yaşayan kişi mutsuz, huzursuz, endişeli ve sıkıntılıdır. Ne kadar çalışsa da bu onu tatmin etmez ve istemeden geliştirdiği başarısızlık inancının sesine kulaklarını kapatmakta zorlanır. Kendini değersiz hissetmeye başlar ve kendine destek olanları hayal kırıklığına uğramaktan korkar. Bunlar direkt olarak duyduğu şeyler olmasa da düşünceleri psikolojik baskı görevini görmeye başlar.

Çocuğumun sınav kaygısı yaşadığı nasıl anlaşılır?

Çocuğunuzla çok güçlü bir iletişiminiz olabilir. Fakat sınav kaygısından ne kadar ve nasıl etkilendiğini net ifade edemeyebilir. Çünkü ergenlik başlı başına fiziksel ve ruhsal değişimlerin bazen de çöküntülerin yaşandığı bir dönemdir. Üstüne eklenen sınav kaygısının altında çaresizce ezilirken size kendini ifade edemiyor olması oldukça normaldir. Onun için sınav bir sorumluk ve başarı eşiği haline gelmiştir. Ulaşamadığı takdirde kendini başarısız ve değersiz olarak görecektir. Düşüncelerini paylaşma noktasında sıkıntı yaşıyor olsa da bazı dışavurumlar olacaktır. Ebeveynlere ise iyi bir gözlem yapmak ve gerektiğinde psikolojik destek sağlamak kalacaktır. Sınav kaygısına dair bazı belirtiler şunlardır:

Sınava girecek çocuk

  • Sınav hakkında konuşmak istemez
  • Stresten kaynaklı belirgin bir şekilde puanlarında düşüş olur
  • Ders çalışmak istemez, istediğinde ise dikkati hemen dağılır ve odaklanmakta zorlanır
  • Hedefleri ve geleceğe yönelik planları hakkında paylaşım yapmaktan kaçınır

Sınav kaygısı yaşayan çocuğun zihni nasıldır?

Her ne kadar düşünceleri ve yorumlamaları kulağa yanlış gelse de bu düşüncelere sınava hazırlık sürecinde karşı koymakta zorlanırlar.

Sınava hazırlık sürecinde düşünülen şeyler,

  • Saatlerce çalışsam da yapamıyorum
  • Sınavdan nefret ediyorum ve hepsi çok saçma
  • Sınavda zaten istediğim başarıyı elde edemeyeceğim. O yüzden bu testler de kitaplar da gereksiz

Sınav anındayken düşülen şeyler

  • Herkes çok iyi çalışmış takır takır çözüyor, ben çözemiyorum
  • Sürem yetişmezse ne yapacağım? Saate bakmaktan soruları çözemiyorum
  • Çok fazla soruya takılıyorum, diğerlerini de çözemeyeceğim

Aşağı yukarı düşünülen şeylerin içeriği bu cümleler gibidir.

Sınav öncesinde, anında ve sonrasında yaklaşım nasıl olmalıdır?

Sınava hazırlanırken kullanılan çalışma yöntemleri ve sınava karşı sergilenen tutumlar gözden geçirilmelidir. Zamanın iyi değerlendirilmesi ve gün içinde yapılması planlanan çalışmaların bitirilmesini sağlayacak özverinin kazanılması gerekir. Belirlenmiş sağlıklı bir uyku düzeninin ve beslenmenin olması önemlidir. Sınava hazırlanmak için sürenin az kalması beklenmemelidir. Çalışmalar zamanında planlı ve yeterli şekilde olmalıdır.

Sınav anında kaygıyı azaltacak ve rahatlamaya yardımcı olacak tekniklerden faydalanmak iyi gelecektir. Kurtulması zor olan olumsuz düşüncelere kendini kaptırmak yerine olumlu yönde alternatifi üretilmelidir. Motivasyonun düşmemesi açısından yapılabilecek sorulardan başlayıp kontrolün kendinde olduğunu hatırlamak gerekir.

Sınav sonrası ise daha çok eksikler üzerine düşünme, planlama yapma ya da kendini ödüllendirme şeklinde aktivitelerin yapılabileceği daha dinlendirici bir süreçtir.

Sınav kaygısı yaşayan çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim?

Sınavı kaygılı hale getiren şeylerden biri de çocuğun sınava ve sonucuna yüklediği anlamdır. Onlara hayatlarındaki en önemli şeyin girecekleri sınav olduğu düşündürülmemelidir. Sınava, bir başarı göstergesi olarak bakmak yerine hedefe giden yolda bir aşama ve basamak olarak görmek ve öyle olduğuna inandırmak gerekir. Ona rakip olabilecek kişilerle kıyaslama yapılıyorsa eğer bundan vazgeçmek sınav stresinin azalmasında yardımcı olacaktır.

Stres ve kaygı azalmak yerine kişinin depresyon, anksiyete gibi ruhsal hastalıklara yakalanmasına sebep oluyorsa psikiyatrik destek alınması gerekmektedir.

Ergenlerde Sınav Kaygısı Hakkında Detaylı Bilgi Almak için Benimle İletişime Geçiniz .

Alkol Bağımlılığı Hakkındaki Makale Yazımı Okudunuz Mu ? Tıklayınız .

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Whatsapp
Hemen Arayın
× Whatsapp